Yadigar - Ayşe METİN

 Yadigâr, küçük bir kasabada yaşayan, hayvancılıkla uğraşan fakir bir ailenin çocuğuydu. Baba kısa bir süre önce vefat ettiği için evin bütün yükü annesinin sırtındaydı. Herkes gibi güzel ve yeni kıyafetlere sahip değildi. Evi okula uzak olmasına rağmen her gün yürüyerek gidip geliyordu.Yağmurlu havalarda ayakları çamur içinde kalıyordu. Çevresindekilerin alaycı ve küçümseyen bakışlarına maruz kalıyordu. Belki bu yüzden içine kapanık bir çocuktu. Onun bu halleri Meryem öğretmenin dikkatinden kaçmıyordu. 

   Bir gün Meryem öğretmen okul çıkışında Yadigâr'ın yanına gitti. Yadigâr'ın nerede yaşadığını, okula neyle gidip geldiğini ve ailesiyle ilgili sorular sorup durumu hakkında bilgi edindi. Ardından evine kadar ona eşlik etti. Annesiyle tanıştı. Bundan sonra Meryem öğretmen Yadigâr ile daha yakından ilgilenmeye başlamıştı. O gün Yadigâr'ın hayatında da bir dönüm noktası olmuştu. Çünkü artık ona attığı her adımda maddi manevi destek olan bir Meryem öğretmeni vardı. Meryem öğretmen ona yeni kıyafetler alıyor, bazen evini ziyaret ediyor ve arkadaşlarından geri kalmaması için ona her türlü yardımı yapıyordu. Kasaba dışında girmesi gerektiği bütün etkinliklere, sınavlara Meryem öğretmen götürüp getiriyordu. 

   Liseden sonra artık Yadigâr kendine bir hedef belirlemişti. Hayatına dokunan Meryem öğretmen gibi o da hayatlara dokunmaya karar vermişti. Bu zorlu serüvende onun için bir öğretmenden daha fazlası olan Meryem öğretmenin desteği üniversite yıllarında da devam etti.Nihayet Yadigâr bir Türkçe öğretmeni olarak mezun oldu ve atandı. 

   Bir gün kendi öğrencileriyle birlikte Meryem öğretmeni ziyarete gittiler ve ders verdiği sınıfa girerek ona sürpriz yaptılar. Yadigâr'ı öğrencileriyle birlikte karşısında görünce çok duygulandı. Yadigâr sınıftaki bütün öğrencilere kendi hayat hikayesinden bahsederek aslında Meryem öğretmenin sadece bir öğretmen olmadığını, çocukluğundan beri hayatının her alanında destek olan bir anne, bir arkadaş, bazen daha fazlası kısacası hayatında bir mihenk taşı olduğunu anlattı.

   Yadigâr da bundan sonra öğrencileri için her türlü zorluk karşısında Meryem öğretmen gibi bir çıkış noktası olacaktı.

Yorumlar