HARNAME~EREN CAN ÇOKGEZ

 Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, develer tellal iken, pireler berber iken memleketin birinde bir eşek varmış.

Bu eşek kah odun taşıyormuş kah suya iniyormuş. O kadar acı çekiyormuş ki vücudunda ki yaralardan derisi gözükmüyormuş.

Bir gün sahibi eşeğe çok acımış. Almış sırtından palanını salmış onu otlara. Bizim eşek mutluluktan havalara uçuyormuş. (bak sen şu bizim eşeğe, nasıl da mutlu oldu... )

Bizim eşek otlakta otlaya otlaya geziyormuş. Birden karşısında öküzleri görmüş. Öküzler o kadar güçlü o kadar iriymiş ki bir tüyünü koparsanız yağ akarmış. Bu öküzlerin boynuzları kimisinde ay gibi kimisinde ise halka halka yay gibiymiş.

Bizim eşek bu öküzleri gördükten sonra başlamış düşünmeye... 

"Bunlar odun taşımaz, suya gitmez. Ayrıca bizim gibi yaraları bile yok... Neden bunlara kral gibi bakılıyor? Neden bize fakir gibi davranıyorlar?"

Eşek bu sorunun cevabını bulmak için hayvanlarla konuşabilen cinin yanına gitmiş. (Sanki cin bizim eşeği öküze çevirecek, bak sen şu işe! )

Bizim eşek az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş, bir de bakmış ki cinin yanına gelmiş... 

Cine sorusunu sorduktan sonra; Cin, eşeğe "Sen eşeksik, o öküz. Herkes kendi işini yapar. Onun işi tarlaları biçmek, senin işin ise odun taşımak..."  demiş.

Bizim eşek itiraz etmiş ve öküz gibi olmaya karar vermiş . Bir tarlada öküzlerin yaptığı gibi ekinleri yemiş ve karnını doyurmuş. Sıra gelmiş ekinleri biçmeye... Bizim eşek ekinleri biçeyim derken ekinleri mahvetmesin mi! (Al işte olacağı buydu!)

Bunu gören ekin sahibi eşeğe çok kızmış, bağırmış ama sinirini alamamış. Çekmiş cebindeki bıçağı kulağıyla kuyruğunu kesmiş. (Bu kadarı çok fazla ama! )

Bizim eşek boynuz isterken kulağından ve kuyruğundan olmuş. Bir daha da kendine verilen görevleri yerine getirmiş ve herkesin kendine verilen görevin kendine kolay olduğunu anlamış. 

Bizim eşek akıllanmış ve işini severek yaptığında eğlenceli olduğunu anlamış.

Bizim eşek ermiş muradına biz çıkalım kerevetine: Gökten üç elma düştü; biri benim ağzıma, biri siz okurların ağzına, diğeri ise bizim, halinden memnun olmayan ama sonra akıllanan eşeğin ağzına... 

Yorumlar