HARNAME (Kerem Yavuz)

 Bir varmış bir yokmuş. Var varanın ,söz sürenin ,destursuz boğa girenin , habersiz bal yiyenin .Bir at aldım , dur diye .Bir tekme vurdu "Geri dur "diye.Pasa caminin minaresini belime soktum borudur diye . Kaplumbağa havaya savurdum arıdır diye.Bir varmış bir yokmuş 


Bir eşek vardı güçsüz,iktidarsız ,kuvveti azmış. Yük elinde çok hırpalanmış ve inleyici. Hah odunda ve gah suda idi. O kadar ağır yükler çeker idi. Yaralar teninde tüy bırakmamıştı.


Bir gün sahibi onu korur, yani ona bir iyilik göstermek ister. Semerini aldı ota saldı. Eşek otlaya otlaya  biraz öteye yürüdü . Otlakta  yürüyen öküzleri gördü; gözleri ateşli, göğüsleri geriliydi. Otlağı öyle yiyip somürürlerdi ki kıllarını çekince yağları damlardı. Bazısının boynuza ay gibidi ; kimisin halka halka yay gibiydi. Ne yular derdi ne semer kaygısı , ne yük altında hastalanma, inlemek. Hayretle kalır , düşünür. Kendi yaşayışını  gözünün önüne getirir. Ki yaratılışta biz bunlarla biriz . Elde ayakta, şekilde, kılıkta aynıyız. Bunların başına taç  neden? Bize bu fakirlik, ihtiyaç neden?   Eşek kendisi ve ile öküzlerin arasındaki yaşam farkının nedenini bulamaz, yaşlı bir eşeğe sormaya gider. Yaşlı eşeğe otlakta gördüğü semiz , iri öküzlerden bahseder ve öküzlerin boynuzlarınin  niçin  taç gibi olduğunu  sorar. Yaşlı eşek zayıf eseğe  "Allah öküzleri yaratığında onu yiyecek işine verdi, bu nedenl o hem ekinleri işler hemde dişler." der."işte bunun için başında devlet tacı ; içinde , dışında  et ve yağ vardır" der. " Biz odun taşırız ve adi bir işimiz olduğu için bize  boynuz surda dursun kulak ve kuyruk bile çoktur" der. 


Zayıf eşek dertleriyle geri dönerken buğday işlemeye karar verir. Yeşil bir ekin tarlası görür, tarlaya girer,ekinleri hem yer hem de üstünde tepenir. Tarlanın sahibi ekininde tepinirken görünce eşeğe söver . Sövmekle yüreği soğumaz eşeği döver . Dövmekle de olmaz bıçağını çıkarıp eşeğin kulağını ve kuyruğunu keser. Eşek canı acıyarak ve ağlar halde kaçarken yaşlı eşeğe rastlar . Yaşlı eşek zayıf eseğe ne olduğunu sorar. Zayıf eşek ,  dertli bir ah çeker . 

Çıplak ayaklı olmak ,ayaksız olmaktan  çok daha iyidir


 

Yorumlar