Harnâme - İrem Kaya

  Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde ; develer tellal iken, pireler berber iken ben dedemin beşiğini tıngır mıngır sallarken köyün birinde zayıf bir eşek varmış. Bazen odun çeker bazen su taşır, gece gündüz çalışırmış. O kadar ağır yükler taşırmış ki yaralardan tüyü kalmamış. Teri yükler altında kan gibi akarmış. Dudağı sarkmış çenesi düşmüştü. Arkasına sinek konsa yoruluyordu.

   Sahibinin işlerini bitirip bir avuç saman görene dek çok çalışırdı. Yine çok yorulduğu bir gün sahibi ona iyilik edip dinlenmesi için müsaade etmiş. Sırtından palanını almış ve otlamaya salmış. Eşek, otlayarak ilerlerken otlakta yürüyen öküzleri görmüş. Öküzlerin gözleri ateşli, göğüsleri gergin ve dolgun, bazılarının boynuzları ay gibi kimisinin de halka halka yay gibiymiş. Böğürdüler mi dağlar çın çın ötermiş. Çok rahat olduklarını düşünmüş. Ne yular dertleri vardı ne palan üzüntüsü. Yük de taşımıyorlardı. Eşek bunu garip bulmuş. İçinden " Benim onlardan farkım ne?" demiş. Onların bu kadar rahat olup kendisinin zahmetler içerisinde olması zoruna gitmiş. Neden böyle olduğu aklına takılmış. Eşeklerin en akıllısı olan bilge eşeğe gitmeye karar vermiş. Bilge eşek, hem üst sınıfta hem zekiymiş. Ayrıca tecrübeliymiş de. Bizim eşek soluğu bilge eşeğin yanında almış. Aklına takılanları bir bir anlatmış. Bilge eşek, "Öküzler gece gündüz buğday işler. Aziz buğdaya bu öküzler sebep olduğu için Allah bunlara o yüceliği verdi. Bizim işimiz yük taşımaktır. " 

  Bizim eşek ikna olmadı gidip buğday işlemek istedi. Daha dayak yemek istemiyor, öküzler gibi yücelmek istiyordu. Tam o sırada giderken bir ekin tarlası gördü. Tarlaya gidip işlemeye başladı. Yeşermiş arpayı görünce gözü dönmüş. Öylesine iştahla yedi ki tarlayı çıplak bıraktı. Keyfi yerine geldi, anırmaya başladı. Git gide sesi yükseldi. Sesini o kadar yükseltti ki tarlanın sahibi sesi duydu,eline sopayı aldığı gibi dışarıya fırladı. Tarlanın halini görünce kırmızıya döndü. Eşeği bir güzel dövdü. Ama dövmek onu kesmedi. Bıçağını çıkarıp eşeğin kulağını ve kuyruğunu kesti. 

  Eşek bu olaydan ders çıkarmış ve bir daha hayatından şikayet etmemiş. 

Yorumlar